Dvostruka destilacija sastoji se od: • prve destilacije • ponovljene destilacije.
Osnovni cilj prve destilacije je odvojiti poželjne sastojke destilta od nepoželjnih. Zagrejavanjem komine do tačke ključanja dolazi do isparavanja nakon čega para prelazi u cev i dalje u hladnjak gde se hladi i kondenzuje (ukapljuje - odnosno pretvara iz parnog u tečno stanje). Kominu treba zagrevati lagano, i održavati podjednaku temepraturu kako bi destilat konstatno isticao blagim mlazom. To se postiže smanjivanjem grejanja pre nego što voćna komina unutar kotla prokuva. Temperatura od 70 °C do 80 °C se brzo postiže, a zatim je neophodno održavati konstantnu temperaturu do max 98 °C . Ovaj vremenski period je vrlo važan da bi se alkoholu, a posebno aromama, dalo dovoljno vremena za isparavanje. Prvi destilat ima visoku koncentraciju alkohola od 40 do 60 vol. %, a zatim je ista sve niža. Smatra se da je destilacija sirovog destilata završena kada sadržaj alkohola u sirovom destilatu ne iznosi više od 10 vol. %. Da bi se cela količina alkohola isterala iz komine, tj. sadržaj alkohola u komini pao na nulu, bilo bi potrebno utrošiti puno vremena i energije, a to se u praksi ne isplati. Svrha ponovljene destilacije je poboljšanje kvaliteta sirovog destilata i povećanje koncentracije alkohola. Poboljšanje kvaliteta postiže se odvajanjem sastojaka iz sirovog destilata neugodnog mirisa i ukusa te odvajanjem poželjnih aromatičnih sastojaka od nepoželjnih. Odvajanje se vrši u frakcijama, tj. odvajanjem destilata u prvi tok (prvenac), srednji tok(srce destilata) i zadnji tok(patoka) . Najviše nepoželjnih materija nalazi se u prvencu i patoki, te ih je potrebno odstraniti.
DES hobi kazani su odličan izbor za početnike kao i dugogodišnje poznavaoce destilacije. Prilikom proizvodnje voćnih rakija i viskija na klasičnim kazanima neophodna je dvostruka destilacija.